De website laat als een lappendeken zien wat ik in 28 jaar aan werken heb gemaakt.  Bij de werken die ik heb uitgekozen geef ik een  korte toelichting hoe of waarom het tot stand is gekomen. De maten en verhoudingen zijn vaak niet duidelijk zichtbaar en vermeld. Hopelijk verduidelijken de foto’s en details de beelden voldoende.

7 jaar

Als 7 jarige jongen had ik een eigen plek bedacht met opgerolde promotieposters om mij heen. De posters moesten nog worden verspreid en mochten niet kreuken. Het lijkt of ik tegen de muur leun met de posters ertussen geklemd met een soort staf in mijn hand. Ik had iets gecreëerd en het voelde bijzonder wat ik had gedaan. Mijn vader heeft het vastgelegd.

Door de jaren ….

Ik ben geboren in Zoetermeer en opgegroeid in de periode dat men plannen maakte om van het dorp Zoetermeer een stad te gaan maken. Een vroege ervaring in het dorp was een evenement op een zaterdag in de dorpsstraat. De plaatselijke kunstkring mocht iets fabriceren met materialen van de Brinkers Boterfabriek die werd gesloopt. Ik heb meegeholpen om aan de berg staaldraad jute lappen te hangen die in gips waren gedrenkt.

Waarom,waarvoor?
‘Wat heb ik te vertellen’, een terugkerende gedachte die ik al heel lang heb.  Met verbeelden, associëren, veranderen ben ik altijd bezig. Het zal altijd ergens komen ook al weet ik bij aanvang niet waar. Het zijn allemaal ontwikkelingen. Het een volgt het ander op. Beelden, foto’s, stoelen, projecten, alles haakt op een of andere manier in elkaar.

Gedurende de jaren zijn begrippen als macht, kijken, constructies, vouwen, keren en plakken zaken die ik op allerlei manieren in materialen omzet. Door alle werken bij elkaar te voegen zie ik verbanden. Maar zie ook heel veel niet. Reden om nog lang door te gaan. Wat ik nu niet zie dat komt later.

Schoolse periode
Van 1987/1992 heb ik de afdeling Beeldhouwen gevolgd op de Rietveldacademie. In die periode maakte ik veel beelden van beton. Vaak zwaar en massief. Voorbeelden zijn te vinden op de website onder de items beelden en het project oog. De onderstaande foto’s zijn gemaakt tijdens de diploma uitreiking in het olympisch stadion te Amsterdam waar ook een deel van de eindexamen tentoonstelling plaats vond.

Na de academietijd ontstonden de meubels, de koningstroon en de kindertroon. Het was leuk om een gebruiksvoorwerp te maken. Er is interactie tussen het beeld (de stoel) en de toepassing bijvoorbeeld om er op te willen zitten, er naar te kijken, erop willen klimmen, je anders voelen. Dat vind ik interessant. ‘Zitten en iets doen’

krukje van Tony Cragg

Een kunstenaar die zeker in zijn vroege periode goede beelden maakte was Tony Cragg.
In een catalogus van hem stond een foto van een krukje. Het krukje met vierkante blokjes vind ik goed. Het is voor mij een prachtig meubelontwerp misschien omdat het hier gaat over niet kunnen zitten en iets bijzonders hebben gedaan.

Rainer Maria Rilke
Een Duits schrijver en dichter. Een kort verhaal van hem plak ik steeds weer in mijn nieuwe agenda want ik gebruik de 4 zinnen het hele jaar door.

”Uw twijfel kan een goede eigenschap worden wanneer gij die opvoedt. Hij moet wetend worden, hij moet kritiek worden. Vraag hem , zo vaak hij iets voor u bederven wil, waarom iets lelijk is, verlang bewijzen van hem, stel hem op de proef en u zult hem misschien radeloos en verlegen, misschien ook in opstand vinden. Maar geef niet toe, eis argumenten en handel zo, oplettend en consequent iedere keer weer, en de dag zal komen, dat hij in plaats van een vernietigend element een van uw beste arbeiders zal worden, misschien de verstandigste van allen, die aan uw leven bouwen”

Rainer Maria Rilke, 4 november 1904